четверг, 16 июля 2015 г.

Загартування дітей різного віку влітку та взимку


Під загартовуванням розуміється поступове підвищення опірності організму до несприятливих впливів зовнішнього середовища (холоду, спеки, зміні атмосферного тиску). Загартовування зміцнює організм дитини. Загартовані люди, як правило, менше схильні до простудних захворювань.

Загартовування дітей до року



Вікових винятків для загартовування немає. Загартовуватися можна в будь-якому віці. Бажано починати загартовувати дитини з перших днів життя. Тут мова йде про щадному режимі загартовування.

Малюкові корисно полежати голеньким - це так звані повітряні ванни (роздягати малюка слід не поспішаючи, щоб організм адаптувався до зниження температури). Але за умови, що в кімнаті немає протягів. Температура повітря повинна бути в межах 22 -24 градусів. Поступово температуру в кімнаті можна знижувати на 1-2 градуси (попередньо провітривши кімнату) до 18 - 20 градусів. Закаливающим ефектом володіє і прогулянка, сон на свіжому повітрі. Бажано гуляти з дітьми два рази на день. Свіже повітря благотворно впливає на весь організм.

Не забувайте провітрювати приміщення. У зимовий і осінній час кімнату слід провітрювати 4-5 разів на день по 15 хвилин (рекомендується наскрізне провітрювання), малюк в цей час повинен знаходитися в іншій кімнаті. Влітку дитина може спати при відкритій кватирці.

Крім цього, для крихіток корисний і наступний вид загартовування - обтирання. Обтирати слід шию, груди, руки і спину змоченим у теплій воді рушником. Вода спочатку повинна бути не нижче 34 градусів. Потім, протягом 10-15 днів температуру води слід поступово знижувати на 1 градус. Кінцева температура води, при якій проходить загартовування 23-26 градусів.

Загартовування дітей у шкільному та дошкільному віці (з року)

Правила проведення водних процедур

Обтирання- воно проводиться мокрим рушником або губкою. Обтирають шию, груди, руки і спину. Після цього шкіру розтирають сухим рушником до почервоніння по ходу руху крові до серця. Для обтирання спочатку використовується тепла вода: для дітей дошкільного віку 25-28 градусів, для дітей шкільного віку 20-25 градусів. Температуру води слід поступово знижувати на 1 градус через кожні три дні. Таким чином, температуру води доводять до 19 градусів (для дітей дошкільного віку); для дітей молодшого шкільного віку - 16 градусів.

Обливання - сильніша процедура. До її здійсненню слід поставитися обережно. Слід дотримуватися рекомендації. Обливання можна проводити тільки тоді, коли шкіра малюка зігріта. Так, багато хто відразу ж після вулиці (в холодну пору року) починають загартовувати дитину, використовуючи обливання. Але, доведено, що такі діти починають частіше хворіти. Тому, після прогулянки забороняється проводити водні процедури! Температура тіла повинна спочатку адаптуватися до кімнатної температури. Після цього, простежити, щоб дитина прийняла теплий душ. Ось тепер можна проходити до самої процедури.

Обливання здійснюється з використанням глечика або тазу (на дитину виливають воду з цієї ємності). Спочатку поливають воду на спину, потім на груди, живіт і в кінці на ноги.
Обливання спочатку проводять при температурі води від 30 -35 градусів. Поступово температура води знижується на 1 -2 градуси (через кожні 10 днів) і доводиться до 15-20 градусів.

Ще одна дуже корисна водна процедура - прийняття душу. При її здійсненні так само слід дотримуватися поступовість і послідовність.

Душ рекомендується застосовувати дітям з уже зміцнілим здоров'ям. Дитині має бути не менше 1,5 року.

Ця водна процедура благотворно впливає на нервову систему, сприяє спокійному сну, підвищенню апетиту. Температура води в зимовий період спочатку повинна бути не менше 36 градусів. Влітку 33 -35 градусів. Щотижня температуру слід знижувати на 1 градус. Кінцева температура води повинна становити для дітей до 2 років 28 градусів. Дітям від 2-3 підійде температура води не нижче 25 градусів. Для більш старших дітей температура може бути нижчою.

За допомогою води можна гартувати носоглотку. Для цього слід полоскати горло прохолодною водою, потім холодною. Даний вид загартовування рекомендований дітям шкільного віку.

Полоскати горло щодня вранці і ввечері. Первісна температура води повинна становити 28-30 градусів. Кінцева температура 10-15 градусів. Температура знижується поступово, кожні десять днів на 1 градус.

Обливання ніг - ще один різновид водних процедур. Для цього знадобиться таз. Дитині поливають ноги водою (ноги ставлять у таз). Початкова температура води 28-30 градусів. Кінцева температура повинна бути не нижче 10 градусів.
Після обливання, слід сухим рушником ретельно витерти ноги.

Загартовування повітрям

Повітряні ванни рекомендується починати проводити навесні, при температурі повітря не нижче 20 градусів. Для цього необхідно вибрати захищене від сонячних променів і вітру місце. Спочатку тривалість цієї процедури становить 10 -15 хвилин, потім доходить до 1.5-2 годин. Якщо дитина завмер, з'явилися мурашки, слід припинити процедуру негайно.
Провітрювання приміщення.

Дуже важливо при загартовування дитини дотримуватися температурного режиму в приміщенні. Слід якомога частіше провітрювати кімнати. У холодну пору року частота провітрювання повинна бути не менше 5 разів на день. Кращий спосіб провітрювання - наскрізне. Так як протяги можуть негативно позначитися на здоров'ї, тому діти під час такого провітрювання повинні перебувати в іншій кімнаті.

У літній теплу пору року дитина може перебувати в кімнаті з відкритим вікном. Але слід виключити протяги.

Не забувайте про прогулянку. Дитина повинна перебувати на вулиці не менше 2 разів на день по 2 години в холодну пору року. Влітку же час прогулянки необмежено.

Загартовування - відмінний спосіб для зміцнення здоров'я дітей. Але при проведенні процедур по загартовуванню слід дотримуватися ряду принципів:
поступовість
систематичність (процедури по загартуванню слід проводити щодня, тільки в цьому випадку буде видно результат)
облік індивідуальних особливостей (необхідно враховувати вік, стан здоров'я).

Якщо ви будите дотримуватися ці важливі принципи, загартовування піде на користь вашій дитині. І пам'ятайте, загартовування - це тривалий процес. Але вас це не повинно засмучувати, якщо ви робите все правильно, ваше дитя буде рости міцним і життєрадісним, а це найголовніше! Здоров'я дітей - у ваших руках

Комментариев нет:

Отправить комментарий