четверг, 23 июля 2015 г.

Навчайте дітей долати сумніви - 10 головних інструментів.

1. Комунікабельність

Здатність викладати свої думки і проекти, переконувати, вести діалог і схиляти на свій бік є основоположною при будь-яких обставин і на будь-якій роботі. Батьки можуть виробити цю здатність, що не обриваючи дітей, коли вони говорять, уважно вислуховуючи їх і спонукаючи розповідати про те, що з ними сталося.

2. Робота в колективі

У важкі хвилини робота в колективі сприяє встановленню особистих відносин, допомагає знаходити рішення і робити правильний вибір. Тому з юного віку слід розвивати в дітях прагнення ділитися своїми враженнями, спілкуватися з оточуючими, здійснювати спільну діяльність.


3. Самопізнання

Коли людина знає свої сильні і слабкі сторони, він краще вирішує проблеми і долає сумніви. Тому необхідно допомогти дітям краще пізнати самих себе, що їм подобається і що у них добре виходить. «Якщо твоїй дитині подобається грати в баскетбол, то запитай його, чому - тому що він змагається або є членом команди? А якщо йому подобаються шахи, допоможіть йому зрозуміти, чому - тому що у нього добре йде гра, подобається спокійна обстановка або він любить передбачати, який хід зробить супротивник? Так він сам буде розкривати свої здібності.

4. Зрозуміти свої страхи, щоб їх подолати

У суспільстві, повному сумнівів, де виникають неконтрольовані ситуації, виникає багато страхів і побоювань. Замість того щоб вселяти дітям, що не треба нічого боятися і бути сміливими, навчити їх розуміти причину страху, дати їй визначення і потім усунути її. «Якщо дитина боїться малювати тому, що у нього це погано виходить, то нехай розповість про це як про причину свого страху, а потім спробує це знову, але вже по-іншому.

5. Організаційні здатності

Щоб жити в невизначеному світі, надзвичайно важливо знайти свій шлях у житті, вміти висувати власні проекти, вишукувати можливості для їх здійснення і відповідним чином вибудовувати своє життя. Батьки можуть розвинути ці здібності у своїх дітях, якщо з малих років будуть залучати їх до різних дрібних справах, пропонуючи їм придумати, як краще виконати які стоять завдання. «Якщо ми навчимо дітей здійснювати середньострокові проекти, наприклад, навчитися їздити на велосипеді за допомогою самовчителя, або організувати турнір з баскетболу в школі і підшукати спонсорів для цієї мети, тоді вони навчаться долати крах надій і планувати свою діяльність», - вважає психолог Гонсало Ервас .

6. Ентузіазм

Якщо дитина не відчуває впевненості і сумнівається у своєму майбутньому, то він легко може впасти у зневіру. Головне полягає в тому, щоб самому бути ентузіастом і не виглядати засмученим; а потім навчити дітей сприймати з ентузіазмом будь-які дрібниці, починаючи з велосипедної прогулянки і закінчуючи відвідуванням піцерії, бо таким чином виробляється звичка.

7. Творчий підхід

Розвивати творчий підхід, вміти вдивлятися в дійсність і черпати з неї свіжі ідеї дуже корисно в суспільстві, котрий у стані невпевненості. З цією метою необхідно всіляко заохочувати допитливість в дітях, спонукати їх задавати питання, змушувати їх розум активно працювати. Замість того щоб заявляти їм «це так тому, що так завжди було», запропонуйте їм краще знайти нові рішення повсякденних проблем, починаючи з розвішування білизни і закінчуючи розташуванням речей в шафі.

8. Твердість духу

Якщо і є корисна здатність в суспільстві, що перебуває в стані невпевненості, то це твердість духу, що полягає в тому, щоб уміти протистояти і долати труднощі, а потім використовувати їх у своїх інтересах, щоб вийти з випробувань зміцнілим. Твердість духу в дітях виховують, розповідаючи їм, як важливо мати надійних друзів, знаходити спільну мову з оточуючими, ставити перед собою розумні цілі, мати позитивний настрій і виходити з розуміння того, що зміни - невід'ємна частина життя. Нинішнє суспільство постійно змінюється, і необхідно мати здатність спокійно сприймати погані новини, невдачі тощо. І якщо ми будемо виховувати дітей у надмірній строгості і захищати їх від усього, то, коли вони почнуть жити своїм життям, обов'язково зіткнуться з серйозними труднощами.

9. Критерії

Зважено підходити до прийняття рішень і критично оцінювати отриману інформацію - такі головні принципи для подальшого життя, які можна прищепити в сім'ї. Треба не нав'язувати дітям наші політичні, соціальні та релігійні погляди, а навчити їх правильно переробляти одержувану ззовні інформацію, відокремлювати зерна від плевел, розпізнавати ідеологічне підгрунтя того, що вони бачать по телебаченню, в інтернеті або в інших джерелах. З самого раннього віку перед дітьми треба ставити конкретні питання з метою розвитку в них критичного мислення: Нехай поміркують над проблемою евтаназії або над тим, що вони будуть робити, якщо під час вагітності дізнаються, що у плода спостерігаються відхилення у розвитку, або якщо в результаті нещасного випадку вони позбудуться верхніх або нижніх кінцівок. У них, що живуть в складному суспільстві, повинні бути свої критерії для відповідей на ці питання.

10. Позитивний настрій

Якщо в моменти сумнівів ми налаштовані песимістично, то ми малюємо своє майбутнє в чорних тонах. Але набагато більш правильно і корисно в позитивному ключі бачити своє майбутнє, тому що таким чином можна виявити більше можливостей. Щоб діти не впадали у песимізм, не слід викликати у них негативну реакцію. «Якщо дитина покаже вам не дуже вдалий малюнок, ви можете сказати йому, що малюнок не вийшов, або що художник він нікудишній. Якщо ви зупинитеся на другому варіанті і тимчасовий елемент (малюнок) піднесете як щось постійне, то тим самим викличете в дитині негативну реакцію.

Комментариев нет:

Отправить комментарий