четверг, 23 июля 2015 г.

Як навчити дитину рахувати

🔸 Особливості математичного сприйняття дошкільника

Для того щоб наші заняття йшли малюкові тільки на користь, необхідно представляти його реальні можливості і потреби. Ми повинні розуміти, що розумовий апарат у маленької дитини ще незрілий, і він не вміє повноцінно узагальнювати і робити висновки. Так дворічний малюк може, тикаючи пальчиком в предмети, послідовно вимовляти:
- один два три чотири.
Тим не менш, на питання: «Скільки всього предметів?» - Дитина відповісти поки не може. Лише в три з половиною-чотири роки дитина готовий до початку осмисленого, а не механічного навчання математики. Він уже здатний навчитися складати і віднімати в розумі числа в межах п'яти, але проробляти ті ж дії з великими числами, зазвичай до чотирьох-чотирьох з половиною років малюку ще не під силу.

Для дітей дошкільного віку абсолютно нормально вважати, що будь математичне дію вірно тільки в даний момент і тільки з цими предметами. Малюки вважають, що, якщо розсунути предмети - їх стане більше, а якщо їх поставити ближче один до одного, то їх стане менше. Якщо перенести або змінити положення предметів, то їх число теж зміниться. Малюк, складаючи 4 і 3, обов'язково перерахує всі предмети спочатку:
- 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, - і тільки після цього дасть відповідь.
Дитина ж більш зрілий стане вважати і міркувати інакше:
- Тут 4 предмета, значить 4 + 1 + 1 + 1 = 7.
Обсяг і вага предметів малюк теж представляє не зовсім правильно. Дошкільник вважає, що сплюснута цукерка стала менше, а витягнута більше, і що вата завжди легше заліза, так як він спирається на свої відчуття, а не на незрозумілі свідчення терезів.
Першим такі особливості розвитку дошкільників помітив і описав французький психолог Жан Піаже. Їх так і називають на його честь «феномени Піаже».
Багато хто з цих феноменів в процесі росту і навчання дитини послаблюються до 6-7 років, але частина з них зберігається до 9-10 років. Незважаючи на це, всі діти до школи можуть навчитися рахувати, складати, віднімати і вирішувати нескладні завдання.

🔸 З чого починається математика

Будь-яке навчання проходить три етапи: звикання, розуміння і осмислене запам'ятовування. При цьому математика не повинна бути чимось абстрактним, а природною частиною життя дитини, інакше він скоро забуде все, чому ми його навчили.
Спочатку, граючи і розмовляючи з дитиною, вчимо його порівнювати предмети і їх властивості, відрізняти велику річ від маленької, довгу від короткої, важку від легкої, круглу від прямокутної і багато іншого.
Зазвичай, ще до того, як дитина зможе осмислити, що таке простий рахунок, ми в розмові з ним згадуємо числа і математичні поняття:
- Жили-були три ведмедя.
- У тебе ж багато іграшок. Поділися з Сергієм!
- Твоє відерце менше, ніж моє.
- Дай, будь ласка, Маші одного поросяти, а іншого візьми собі.
- Ти хочеш один грати або підеш зі мною?
- У тебе дві ручки - значить, і рукавичок було дві. Де друга рукавичка?
- Почекай п'ять хвилин, будь ласка.
Разом з віршами Агнії Барто дітям зазвичай пропонують вивчити считалочку про зайчика.
один два три чотири п'ять -
Вийшов зайчик погулять.
В результаті, більшість дітей після трьох з половиною років вміють рахувати, і навіть складати, і віднімати в межах чотирьох-п'яти. Однак вони можуть про це не знати, і їм потрібно допомогти проявити свої пізнання, але спочатку дитина повинна навчитися рахувати осмислено, а не механічно

🔸 Осмислення рахунку в грі і русі

"Оленька охоче все перераховує і знає, скільки всього предметів, і все-таки я не впевнена, що Оленка вважає достатньо осмислено.
Щоб рахунок став осмисленіше, ми з Оленькою злегка змінили відомий віршик:
Ми ділили апельсин,
Багато нас, а він - один.
Ця часточка - для їжака - раз.
Ця часточка - для чижа - два.
Ця часточка - для кошенят - три.
Ця часточка - для каченят - чотири.
Ця часточка - для бобра - п'ять.
А для вовка - шкірка!
Розлютився вовк - біда,
Розбігайтеся хто куди! "
Осмислення рахунку - іноді достатньо важкий процес і може зажадати досить багато часу, тому ми, не поспішаючи і не засмучуючись, пробуємо все нові прийоми та ігри.
"Знову намагалася наблизити Оленьку до осмислення рахунку.
Спочатку вибудувала чотири іграшки одну за одною в чергу. Потім ми їх перерахували і у кожної поклали порядкову цифру. Потім обговорили, яка тварина коштує до, а яке після, наприклад, зайчика. Я намагалася задавати чіткі питання:
- Хто стоїть перед зайчиком? Хто стоїть після зайчика?
Потім згадали мультик про козеняти, що вмів рахувати до 10, і знову всіх перерахували:
- Собачка - 1, зайчик - 2, лисиця - 3, котик - 4.
І тільки після цього я стала питати:
- Після одиниці яке число стоїть? Перед 2 яке число стоїть?
Оленка чітко відповіла на обидва питання, але так як звичайні десять хвилин наших занять підійшли до кінця, нам довелося перерватися ".
Тільки коли дитина зможе чітко без помилок сказати, яке число стоїть попереду будь-якого з п'яти перших чисел, а яке ззаду, можна вважати, що він розуміє, що робить і переходити до осмислення рахунки до десяти і паралельно освоювати додавання і віднімання.

🔸 Як краще представити число

Для того щоб дитина добре розрізняв різні числа, в його свідомості повинні виникнути образи цих чисел. Звичайно, дитина і без нас може створювати ці образи, але ми можемо допомогти йому знайти більш підходящі і ємні. Найкраще для цього підходять кольорові точки крупного дитячого доміно. Втім, і їх можна замінити кульками, зайчиками або ромашками. Головне, щоб предмети були досить дрібними, і їх можна було при бажанні представити як точки доміно. Погодьтеся, що уявити число п'ять легше, якщо воно зображено компактно у вигляді дрібних предметів, тому нічого зручніше, ніж зображення на доміно, і придумати неможливо.
Проте в дитини є велика потреба все помацати і в усьому переконатися самому, тому ми з дітьми почали виготовляти з швидко застигаючого пластиліну додаткове посібник, який назвали «математичними кульками». Це кілька невеликих чотирикутників, кожен з п'ятьма поглибленнями для кульок. Круглі лунки розташовані в тому ж порядку, що і точки на доміно. У кожне поглиблення можна вставити кульку (або іншу зручну фігуру). Можна перекладати кульки на інший, такий самий чотирикутник, і помітити, як виглядають однакові числа, або подумати, що зробити, щоб ці числа були рівні.
Наочність посібники і те, що дитина може своїми руками перетворити одне число в інше, дуже допомагає йому легше усвідомити, чим відрізняються різні числа. На даному етапі це дуже важливе завдання. Саме цим відрізняється дитина, яка вміє рахувати, від дитини, яка просто запам'ятав числа без усякого розуміння і реально вважати не може.

🔸 Формуємо образи чисел від 1 до 5

Цю важливу в навчанні малюків тему ділимо на чотири щаблі.
1. Запам'ятовуємо, як виглядають числа від одного до п'яти. Вчимося рахувати до п'яти і звикаємо до правильної розкладці чисел в квадратах у вигляді крапок доміно.
Навчальний:
- Це будиночки. У них живуть кульки-зайчики. Давай порахуємо, скільки кульок-зайчиків живе в кожному будиночку.
Після цього навчальний пропонує дитині заселити й інший будиночок з таким же числом персонажів і в такому ж порядку.
2. Переводимо пасивні знання в активні. Для цього пограємо в нашу улюблену гру: «Вгадай, що я сховав». Вона допоможе малюкові навчитися дізнаватися, скільки кульок розміщене на одному квадратику, навіть не перераховуючи, і запам'ятати яким цифрам відповідає дане кількість кульок.
Починати краще з двох чотирикутників, які в грі можна називати різними, більш приємними для слуху дитини назвами, наприклад, будиночками або машинками. Можна, звичайно, для цього дооформити наші квадратики дахом або колесами, але у малюків зазвичай таке гарну уяву, що достатньо сказати, що цей квадратик тепер килим-літак і вони його вже бачать. Ще нам знадобляться пластмасові цифри, поки від 1 до 5.
Хід гри може бути приблизно такою:
- Подивися, у мене два будиночки. У кожному живуть ці кольорові кульки. Скільки червоних кульок живе в першому будиночку, і скільки жовтих кульок у другому? Правильно, в першому будиночку живуть 3 кульки, а в другому - чотири. Тепер на будиночок наповзла хмаринка (листок паперу). Скільки кульок сховалося під хмаркою? Вірно, хмаринка закрила будиночок з трьома кульками. Тепер знайди в коробці цифри 3 і 4 і поклади трійку поруч з будиночком, в якому живуть три кульки, а четвірку куди покладемо? Звичайно, поруч з будиночком, в якому живуть 4 кульки. Поступово кількість захованих «будиночків» доводимо до 3-4, не забуваючи вигадувати все нові сюжети гри. Наприклад, якось наші квадратики перетворилися на морські кораблі, а кульки - в матросів. Частина кораблів сховалася за скелю, і довелося терміново згадувати, скільки матросів на кожному кораблі потрібно було врятувати.
Для більшої наочності запропонуємо дитині закрити очі і по пам'яті розповісти, як виглядає якесь число, а потім відкрити очі і намалювати його на папері або набрати самому на квадратику.
3. Закріплення матеріалу. На даному ступені корисно навчитися грати і в саму гру «доміно». Граємо відкрито, перевертаючи все кісточки точками вгору. Кожен гравець кладе свою кісточку і голосно озвучує кількість точок, наприклад: «п'ять - три». Добре, якщо в грі візьмуть участь і плюшеві іграшки. Ми з дитиною можемо робити ходи і за них. Виграє той, у кого скінчилися кісточки або їх менше залишилося.
Зрозуміло, дорослий виграє дуже рідко - інакше гра швидко набридне.
Ще одна весела гра з уявної бабою Ягою. Навчальний викладає числовий ряд від одного до п'яти, потім відволікає дитини і порушує порядок розташування цифр.
Навчальний:
- Баба Яга знову переплутала всі цифри. Ти зможеш все виправити?
Дитина знає, що це гра, і баба Яга уявна, але радісно нам підіграє:
- Дивися, баба Яга. Ми всі цифри знову на місце поставили!
4. Поглиблення осмислення понять: порівну, однакову кількість, стільки ж і чим відрізняються числа.
Беремо три квадратика і розкладаємо так, щоб на двох з них була однакова кількість кульок, наприклад по 3, а на третьому інше, наприклад, 4.
- Подивися, це три гніздечка. У них сидять воробушки. У якому гніздечку горобчиків стільки ж? А в цих двох порівну? Що треба зробити, щоб в них стало однакову кількість птенчиков? Правильно, одного прибрати! Пропонуємо дитині «здогадатися», чим відрізняються три точки від двох, дві від чотирьох і т.д.
Відповідь, безсумнівний для дорослого, не так очевидний для дитини. Дитина повинна відповісти приблизно так:
- Три відрізняється від двох однією точкою.
За допомогою костяшек кольорового доміно можна зробити гру складніше і цікавіше. Порівняти точки доміно за трьома ознаками: за кольором, розташуванню і кількості точок.

🔸 Математичні рухливі ігри

«Іноді до наших занять приєднувався Олін дружок Юра. Вони вже вміли трохи складати і віднімати, але для того щоб хлопці краще усвідомили відміну складання від віднімання, ми вирішили трохи повернутися назад. Я згадала, як на прогулянці Оля з Юрою з азартом стрибають по сходах, і перелічує східці, і запропонувала їм пострибати по музичній доріжці з цифрами. Спочатку вони стрибали вперед, з цифри на цифру, від 1 до 10, щоразу примовляючи:
- Додаємо ще один - вийде ...
Потім у зворотний бік від 10 до 1, примовляючи:
- Віднімаємо ще один - вийде ...
Гра так полюбилася дітям, що Юра тепер, як не зайде, з порога запитує:
- Сьогодні стрибати і вважати будемо?
Коли, хлопці перестали помилятися, додаючи і віднімаючи одиницю, то стали вперед і назад вважати двійками:
- Два, додаємо один і ще один - чотири, додаємо один і ще один - шість ... »
Подібний килимок може допомогти і нам. Його можна купити або зробити самим, намалювавши на тканини або на папері 10 клітин з першими десятьма числами цифрового ряду від 1 до 10. Нижче описані кілька ігор, які особливо подобаються малишам.1. Гра допоможе малюкові навчитися осмислено рахувати від одного до десяти і назад. Безумовно, стрибати з кимось по черзі цікавіше.
- Один, два, три, чотири, п'ять - п'ять, чотири, три, два, один, - промовляє малюк, стрибаючи з цифри на цифру туди і назад. Для різноманітності можна стрибати то на одній ніжці, то на двох або ще як-небудь. З часом доводимо число клітин до десяти.
Коли дитина запам'ятає порядок відліку, можна попросити його знову порахувати вголос, але з закритими очима.
2. Ця гра допоможе дитині наблизитися до розуміння, що таке додавання і віднімання.
Тепер малюк стрибає з клітки на клітку зі словами:
- Один, додаємо один - два. Два, додаємо один - три. Три, додаємо один - чотири. Чотири, додаємо один - п'ять. П'ять, віднімаємо один - чотири. Чотири, віднімаємо один - три. Три, віднімаємо один - два. Два, віднімаємо один - один, - ретельно проговорює малюк, стрибаючи з цифри на цифру туди і назад.
3. Ще одна гра, яка також сприймається дітьми як веселу розвагу. Незважаючи на це, вона на рідкість наочно показує, як змінюються числа з додатком або відніманням одиниці.
Дитина стрибає з клітки на клітку з «кошиком» і дістає з нього і кладе на кожну клітину по одній ягідці (або інший іграшці), промовляючи:
- 1 ягідка, додаємо 1, вийде 2 ягідки; 2 ягідки, додаємо 1, вийде 3 ягідки; 3 ягідки, додаємо 1, вийде 4 ягідки; 4 ягідки, додаємо 1, вийде 5 ягідок.
Потім у зворотний бік, при кожному стрибку збираючи по одній ягідці:
- 5 ягідок, віднімаємо 1, залишиться 4 ягідки; 4 ягідки, віднімаємо 1, залишиться 3 ягідки; 3 ягідки, віднімаємо 1, залишиться 2 ягідки; 2 ягідки, віднімаємо 1, залишиться 1 ягідка; 1 ягідка, віднімаємо одну, нічого не залишиться - нуль.
Спочатку дитина не розуміє, що він вже додає і віднімає одиницю, він тільки звикає до цих понять, розуміння прийде пізніше. «Бабуся! - Просить Катюшка на прогулянці, - давай в числа грати. Я п'ятірка, а ти четвірка.
- Добре, - погоджуюся я, - так хто перший?
- Я, звичайно, я ж більше! - Забігає дівчинка вперед.
- Тоді я тепер сімка, - кажу я і стаю попереду Каті.
- А я вже десять, - каже Катя і знову стає попереду.
- Гаразд, - кажу я, - тоді давай грати, хто менше. Я - сімка!
- А я шістка, знову забігає вперед Катюшка.
Малятку ця гра дуже подобається, тому що в ній відчувається певна суперництво ».
Дуже добре, коли не ми, а дитина стає ініціатором занять. Інший раз корисно відкласти свої власні «дорослі» справи, щоб дитина могла відчути важливість своїх маленьких справ.

1 комментарий:

  1. Best Places To Bet On Boxing - Mapyro
    Where To Bet On Boxing. It's a sports casinosites.one betting event in which you herzamanindir.com/ bet on 토토 the outcome of a game. In the boxing world, each player must decide if or not 메이피로출장마사지 to

    ОтветитьУдалить