среда, 29 июля 2015 г.

10 речей , які роблять дитину дурнішою

✔ Соска після року

Смоктальний рефлекс тісно пов'язаний у немовляти з відчуттям безпеки і комфорту. Однак вже до року рівень розвитку дитини дозволяє йому регулювати свій емоційний стан більш складними і водночас більш ефективними способами.

Наприклад, він може поскаржитися і отримати у відповідь ласку і співчуття від дорослого або жестом вказати на те, що йому потрібно, і усунути причину дискомфорту.


Якщо ж для вирішення будь-якої проблеми існує тільки один спосіб - смоктання соски, тоді і надалі дитина може зберегти вірність цій звичці: в молодшому шкільному віці - гризти кінці ручок або олівців, а в старшому - палити.

Крім того, за твердженням фахівців, смоктання соски асоціюється у малюка з грудьми матері, а коли людина їсть, у нього формується відчуття безпеки. Таким чином, якщо малюк смокче соску, він весь час відчуває себе в безпеці. І не завжди це добре.

Як відомо, людина розвивається тільки в тому випадку, якщо виходить із зони комфорту. Якщо весь час смоктати соску, то відчуття комфорту не залишить вашого крихітку - і розвиватися у нього не буде ніякого стимулу.

✔ Підгузки після 1,5 років

Безумовно, було б перебором закликати батьків відродити епоху марлевих підгузників і пелюшкового дерматиту. Однак для розвитку контролю за функціями свого організму необхідно, щоб дитина відчував деяку незручність, на яке він міг би реагувати.

Важливо пам'ятати про те, що в дитинстві здатність контролювати свої «горшкові» справи тісно пов'язана з умінням регулювати поведінку в цілому. Тому, якщо ви марно намагаєтеся боротися з капризами, агресією і істериками, почніть з привчання до горщика.

✔ Вигнуті ложки і ходунки в будь-якому віці

Ложки «з поворотом», завдяки яким їх вміст потрапляє чаду прямо в рот, а не мимо, корисні з точки зору економії каші і мила, проте не сприяють розвитку просторових уявлень. Адже саме неодноразово промащуючи ложкою мимо рота, малюк поступово розрізняє, де і що у нього знаходиться на обличчі.

Ті ж проблеми, але в масштабах всього тіла виникають у дітей при використанні ходунків. Не падаючи і не маючи можливості відчути ліктями і колінами навколишній рельєф, дитина довше, ніж інші діти, формуватиме картину світу.

✔ Розмовляючі інтерактивні іграшки після 2 років

Мова йде не про пищали або видають будь-які інші звуки іграшки, а про хутряних звіряток з електронною начинкою, здатних говорити цілі фрази і відповідати на прості питання малюка. У рекламі про них зазвичай говориться, що «вони стануть кращими друзями дитини».

Насправді саме ця властивість мовців іграшок повинно насторожити батьків. Адже спілкування - це не тільки здатність говорити, а й уміння орієнтуватися на контекст ситуації, оцінювати міміку і інтонації співрозмовника.

Дитина, яка проводить багато часу за спілкуванням з інтерактивною іграшкою, вчиться лише механічно повторювати слова. Крім того, скромний набір фраз штучно обмежує сюжет гри малюка.

✔ Телевізор у будь-якому віці

Оскільки про шкоду телевізора не пише тільки лінивий, скажемо лише про те, що негативно впливає не тільки зміст багатьох передач, але і звичка використовувати телевізор в якості постійного звукового фону.

Деякі діти настільки звикають до нього, що потім не можуть перебувати в тиші, що відбивається на навчанні і дотримання дисципліни в школі.

✔ Солодощі без обмежень

Звичка швидко вгамовувати голод цукеркою підвела вже не одне покоління дорослих, тому немає чого повторювати їх помилки. Коли батьки скаржаться на те, що «дитина не їсть нічого, крім солодкого», завжди хочеться запитати, а звідки він їх бере? Практика показує, що людина, яку не годують цілий день, ближче до вечора їсть все.

✔ Електронні ігри без обмежень

Незважаючи на корисний навчальний ефект багатьох планшетних або телефонних ігор, він часто нівелюється великою кількістю часу, який дитина витрачає на гру. Відсутність обмежень різко підвищує ризик формування залежності, в результаті чого думки про гру і пов'язаними з нею ефектах витісняють все інше.

✔ Іграшки-монстри в будь-якому віці

Як казали за часів наших батьків, буття визначає свідомість. Чим буде наповнено свідомість малюка, якщо його буття складається з потворних ляльок, сплячих в Гробики, або трансформерів з нещадними гримасами?

✔ Триколісні самокати після 3 років

Якщо двоколісні самокати розвивають у дитини почуття рівноваги, то триколісні допомагають малюкові навчитися спиратися на одну ногу і відштовхуватися інший, неможливо координуючи ці процеси між собою.

Тому, якщо хочете, щоб дитина набував нові навички, варто навчити його обходитися меншою кількістю коліс.

✔ Вільні кишенькові гроші в будь-якому віці

Випробування легкими грошима витримують далеко не всі дорослі - що вже говорити про дітей!

Щоб дитина навчилася планувати витрати, він повинен опинятися в ситуації вибору: наприклад, оплатити сніданок або купити жуйку і ходити голодним.

В іншому випадку ваш нащадок буде вести себе як бідняк, що виграв в лотерею: купувати все підряд просто тому, що він може це купити.

Комментариев нет:

Отправить комментарий