вторник, 26 мая 2015 г.

Як відучити дитину від комп'ютера?


Ви ніколи не звертали увагу на те, що двори порожніють з кожним роком? Стало рідкістю почути завзяті дитячі голоси на майданчику, побачити школярів, які грають у хованки чи козаків-розбійників, не видно веселих дитячих малюнків на асфальті, хлопчаки не ганяти м'яч, як в старі добрі часи. І тільки зовсім малюки возяться в пісочниці під контролем своїх молодих мам. А де ж решта дітей? А всіх, хто старший, давно вже заманив у свої тенета невід'ємний атрибут сучасності - комп'ютер. Звичайна вулична гра з друзями у війну дітям вже не так цікава, куди більш їх приваблюють комп'ютерні 3D стрілянина. Навіщо десь носитися і шукати друзів за кущами, коли можна пограти вдома у зручному кріслі в квест і головоломки. Таким чином, комп'ютер, який багато в чому спростив життя дорослих, забирає у наших дітей дитинство. Ситуацію можна спробувати змінити і відучити дитину від комп'ютера.

Комп'ютер, безсумнівно, цікавий предмет, але користуватися їм краще тільки в міру
необхідності. Сучасні ж діти дні безперервно проводять у нього, грають в он-лайн ігри, сидять в соціальних мережах, дивляться величезна кількість не завжди потрібної і корисної інформації. Такий спосіб життя негативно впливає на організм, що росте. Боротися з цим шляхом заборон, карати, лаяти - категорично не можна, тому що ефект буде зворотний. Відмовлятися повністю від комп'ютера - теж не вихід із ситуації. Якщо комп'ютер у вашій родині став ворогом номер один, з яким доводиться боротися за свою дитину, керуйтеся своєю інтуїцією і цими підказками.

У спокійній обстановці поговоріть з чадом, запитаєте, що означає для нього комп'ютер, що він йому дає і чого позбавляє. Таким чином, спробуйте розвідати обстановку. Дуже часто діти постарше розуміють, що тісна дружба з комп'ютером ні до чого доброго не приводить, але самі не знають, як розірвати ці стосунки з технікою. Розкажіть, як ви ставитеся до комп'ютера, чим ви займалися, коли таких «помічників» не було, як проводили час з друзями. Запитайте дитину, а що б він став робити, якщо його закинути, наприклад, на 30-40 років тому.

Запропонуйте йому альтернативне проведення часу. Можна купити конструктор, якусь цікаву настільну гру, цікаву книгу. Великий вибір товарів для дітей можна знайти в мережі магазинів Дитячий світ, акції зі знижками від магазину приємно порадують дбайливих батьків. Дівчаткам можна запропонувати зайнятися чимось творчим: вишивкою, шиттям, бісероплетінням. Набори для дитячої творчості у великому асортименті представлені в інтернет-магазині MyToys, промокод для якого також допомагає істотно заощадити. А можливо, у юної леді талант до танців, співу або живопису. Тоді дитину необхідно записати у відповідний гурток.
Те, як слід ставитися до комп'ютера, потрібно продемонструвати на власному прикладі. Сідайте за монітор тільки по важливих справах і в строго певний час. Виконавши роботу, комп'ютер обов'язково вимикайте. Не потрібно залишати його працюючим для фону, як телевізор. Дитині потрібно пояснити, що сидіння біля комп'ютера по кілька годин на день - шкідлива звичка.

Більше часу проводьте з дітьми: ходіть на прогулянки, в кіно, відвідуйте виставки, музеї, театри. У теплу пору року ходите в походи, в ліс за грибами чи ягодами, прищеплюйте у дитини любов до природи. Покажіть йому, що світ не обмежений одним комп'ютером, навколо стільки цікавих речей, які дарують радість. Заінтригує своє чадо, пробудити інтерес до навколишнього світу.

Розкажіть підростаючому поколінню, у що можна грати у дворі, в які ігри грали ви самі. Сьогоднішні діти не знають, як себе зайняти на вулиці. Поясніть правила гри «Море хвилюється раз», «Козаків-розбійників», «Чай-чай-виручай» та ін.

Визначте час, коли дитині дозволяється перебувати біля комп'ютера. Приміром, з 16:00 до 18:00, але тільки, якщо всі уроки і домашні справи виконані.

У діалозі з дітьми не можна використовувати метод бартеру, тобто обмінюватися на щось. Наприклад, дозволяти грати в комп'ютер, якщо дитина винесе сміття. Такий підхід призведе до торговим відносинам з власними дітьми.

Пам'ятайте, що дитина не винна в настільки сильної прихильності до комп'ютера, він просто не знає, як зайняти свій вільний час. Допоможіть йому визначитися з вибором улюбленого заняття, направте його енергію в корисне русло. Тільки батьки можуть зрозуміти своїх дітей.

Комментариев нет:

Отправить комментарий