пятница, 25 сентября 2015 г.

Виховуємо у дитини звичку успішної людини з пелюшок

Виховання дітей - це наше життя і почуття, а нашу поведінку, по відношенню до дітей, часом буває суперечливим, складним і мінливим. Крім того, всі батьки різні, також як і не схожі між собою за характером діти. Тому відносини батьків з дитиною, як і з кожною людиною, вельми неповторні і індивідуальні.


Тісний зв'язок виховання з іншими видами діяльності, підпорядкування виховного процесу тих чи інших причин, а також положення виховання в особистості людини - всі ці фактори вкладають у виховання кожного тата й мами неповторний, індивідуальний і особливий характер. У зв'язку з цим, тим батькам, які хочуть виховати своє чадо успішним свідомо, а не стихійно, потрібно почати виховний процес своєї дитини з власного особистісного аналізу, в тому числі з самодіагностики своїх принципів, що стосуються виховання дітей.




Установки батьків, щодо дитячого виховання


1. Виховання дітей - величезна радість в житті. Це напуття посприяє оптимізації виховного процесу, допоможе батькам пристосуватися до дитячих потреб, легко і адекватно змінювати свої принципи і способи виховання, зрозуміти свою дитину.


стратегії виховання успішних детей.jpg22. Виховання дитини - це велика відповідальність. Це установка допоможе батькам контролювати свою поведінку, при цьому вкладаючи всі свої сили іменини на виховний процес. Однак найчастіше мами і тата сильно турбуються і бояться виявитися недостатньо ефективними і хорошими батьками.


3. Виховання - це покарання і важка кара. Ця «злісна» установка робить взаємини дитини і батьків «плоскими і сухими», вона позбавляє їх відносини емоційного забарвлення і радості. Крім того у більшості батьків, що живуть по даній установці, з часом виникає почуття жалю, у зв'язку з втраченими можливостями, які б не були упущені якби не діти.


Основні стратегії виховання


Акмелогіческая (у перекладі з греческогоязика акме - гора)


План дій: всі зусилля спрямовуються на розкриття талантів та потенціалу дитини для подальшого досягнення високого становища в соціумі. Батьки максимально розвивають знання свого чада: водять його на всілякі підготовчі шкільні курси, активно навчають його іноземних мов, дають йому безліч інтелектуальних завдань. Одним словом роблять все, щоб дитина прагнув бути «кращим» і «першим».


Социализирующая


План дій: всі батьківські зусилля спрямовані на інтеграцію та адаптацію дитини в суспільстві. Малюка віддають в дитсадок, потім у школу, паралельно його вчать спілкуватися і будувати правильні взаємовідносини з іншими дітками та дорослими людьми. Його відправляють у дитячі табори, водять на громадські заходи і т.п.


Екзистенціальна

стратегії виховання успішних дітей
План дій: зусилля батьків спрямовані на розвиток дитячої самостійності, вміння дитини жити власним життям, на усвідомлення всього, що відбувається в округ і на реалізацію власного життєвого вибору. Батьки створюють спеціальні вільні умови, в яких дитина повинна будуть зробити той чи інший вибір самостійно.


Культурологічна


План дій: батьківські зусилля цілком спрямовані на прилучення дитини до культурного життя: мистецтво, література, музика. Вся спрямованість пов'язана з культурними цінностями, освіченістю і моральністю.


Проте головний сенс виховання полягає в тому, що батьківська мудрість повинна полягати в розумінні і усвідомленні того, що дитина є унікальним створенням, не схожим, ні на кого іншого. Його життєвий шлях - це його особиста, неповторна і особлива дорога в майбутнє. І та швидкість, з якою він цим шляхом пересувається, є правильною. А примушувати дитину йти по батьківському «протоптаною» шляху, при цьому постійно гальмуючи або підштовхуючи його, є однією з найбільших батьківських дурниць і помилок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий