пятница, 11 сентября 2015 г.

25 СПОСОБІВ ЗРОБИТИ ТАК, ЩОБ ДИТИНА ВАС СЛУХАЛА



1. Встановити зоровий контакт на рівні дитини (сісти навпочіпки, наприклад).

2. Звертатися по імені.

3. Говорити коротко і виразно. Найголовніше - говорите спочатку одним реченням. Чим більше ви говорите, тим менше дитина буде вас слухати зараз і надалі.

4. Говорити просто. Короткими словами, пропозиціями. Говоріть так само, як він.

5. Попросіть малюка повторити ваше прохання або завдання.



6. Робити пропозиції, від яких він не зможе відмовитися («Одягнися, щоб піти і грати на вулицю»).

7. Бути позитивним (замість «Бігати можна», краще - «Вдома ми ходимо, а бігати можна на вулиці»).

8. Починайте завдання зі слів «Я хочу». Діти люблять робити приємне батькам, але не люблять наказів. Це якраз спосіб поєднати.

9. «Коли ти ... тоді» краще, ніж «Якщо ти ..., то». Так ви не даєте малюку вибору не послухатися, якщо пропонує в другій частині щось, що йому приємно. «Коли ти почистишь зубки, ми почнемо читати книжку».

10. Скажіть про те, що ви хочете особисто, відволікаючи малюка. Замість того, щоб кричати з кухні «Швидко обідати», коли дитина дивиться мультики, підійдіть до нього, посидьте з ним пару хвилин, під час реклами заберіть його їсти.

11. Давайте «потрібний» вибір: «Ти спочатку хочеш надіти піжаму або почистити зуби?», «Ти хочеш надіти червону шапку або синю?».

12. Задавайте питання за віком. Не всі 3хлетніе діти (та й не всі дорослі) можуть відповісти на питання: «Навіщо ти це зробив?», Краще так: «Давай поговоримо, про те, що ти зробив».

13. «Будь ласка» і «спасибі» - слова для всіх, якщо вчіть малюка говорити їх вам, використовуйте їх самі при діалозі з ним.

14. Говорити психологічно коректно: замість «Ти повинен» ¬- «Мені хочеться, щоб ти». Якщо питання має на увазі негативну відповідь (як варіант), краще просто попросити: «Забери своє пальто, будь ласка» замість «Ти можеш забрати своє пальто?».

15. Залишайте забавні нагадувалки, записочки. Це теж спосіб спілкування з дитиною.

16. Чим голосніше кричить малюк, тим спокійніше говорите ви. Іноді говорите «Я розумію тебе» або «Як я можу допомогти?».

17. Спочатку заспокоїти, потім говорити.

18. Повторюйте те, що сказали час від часу. Іноді дітям важко запам'ятовувати. Але чим старша дитина, тим менше разів це потрібно робити.

19. Дайте малюкові закінчити думку.

20. Давайте завдання в риму.

21. Відмовляючи, давайте альтернативу: «Ти поки не можеш сам піти в парк, але ти можеш пограти з друзями у сусідньому дворі».

22. Давайте поради: «Ми скоро йдемо, скажи« бувай-бувай »лялечкам, Міші».

23. Уникайте питань «Так / ні» при розмові з закритими дітьми, краще робіть питання «вузько-специфічними». Замість «Ти добре провів день у школі?», Краще «Що тобі сподобалося найбільше?».

24. Говоріть про те, як ви себе почуваєте, діти не люблять робити погане батькам: «Коли ти тікаєш в магазині, мені стає дуже страшно, що я тебе втрачу».

25. Коли ви не змогли переконати малюка, не переходите на «бізнес-тон», краще спокійно. Але впевнено скажіть «Я не зміню своєї думки з цього приводу. Вибач », чим різко гаркнути« Розмову закінчено ».

Комментариев нет:

Отправить комментарий