пятница, 11 сентября 2015 г.

Гіперактивна дитина, що робити?

У наш час все більше батьків стикаються з таким поняттям, як гіперактивний дитина. За статистичними даними лікарів, психологів і педагогів, гіперактивність зустрічається у 39% всіх дітей дошкільного віку і приблизно у 57% дітей шкільного віку.

гіперактивні діти

Перш, ніж приступати до лікування та радам батькам, потрібно визначити основні симптоми.

1. Дефіцит уваги

Діти, які страждають надмірною активністю, не можуть тривалий період часу концентрувати свою увагу на якомусь одному занятті, будь то гра, малювання або навіть перегляд телевізора. Саме через цього фактора дитина часто відчуває невеликі утруднення в навчанні.



2. Підвищена рухова активність

Будь-який фахівець може з легкістю визначити гіперактивної дитини у величезному натовпі діточок. Вони характеризуються понад активністю. Такого малюка дуже рідко можна побачити в спокійному стані, він знаходитися в постійному русі (бігає, стрибає, не сидить на одному місці більше 5 хвилин). І практично заспокоїти такого малюка з першої спроби дуже важко, тільки застосовуючи особливі педагогічні методи.

3. Зайва імпульсивність

Зрозуміло, практично всі діти (і спокійні і не дуже), періодично дозволяють собі проявляти надмірно бурхливі емоції. Однак гіперактивні дітлахи часто втрачають контроль над своїми емоціями, лякаючи імпульсивністю не тільки своїх батьків, але і всіх оточуючих.

Час прояви гіперактивності у дітей
Багато фахівців вважають, що гіперактивність малюка можна визначити після двох років. Але це абсолютно помилкова думка, тому як більшість батьків помічають надмірну активність дитини ще з малих років.

Перші ознаки можна побачити вже після народження малюка. Такі діти дуже мало сплять (сон неспокійний і поверхневий), часто плачуть, а під час неспання понад рухливі.

У міру зростання дитина нагадує своїм батьком «дзигу» - постійно в русі, вистрибує з коляски (ліжечка), перекидає чашки, розбиває посуд, обриває штори, шпалери і т.д. Підросли малюки починають поводитися ще активніше. Їм абсолютно неможливо підстригти нігті, розповісти казку до кінця або просто висидіти на одному місці. Пересувається дитина виключно бігом, ніж змушує батьків гарненько за ним побігати. Деякі мами вважають, що це абсолютно нормальна реакція дитини в цьому віці, і не надають цьому нікого уваги. Чи так це насправді, і як з цим боротися?

Гіперактивний дитина, що робити?
гіперактивні діти

Причини виникнення гіперактивності у дітей
1. Ускладнення під час вагітності

Якщо у майбутньої матері був сильний токсикоз або схильність до підвищеного тиску, тоді може підвищитися ризик виникнення синдрому гіперактивності у малюка.

2. Спосіб життя вагітної жінки

Майбутня мама повинна ретельно стежити за своїм здоров'ям, відмовитися від усіх згубних звичок, шкідливої ​​роботи, яка пов'язана з токсичними речовинами, щоб надалі не було ускладнень.

3. Ускладнений перебіг родового процесу

Затяжні пологи або навпаки стрімкі також підвищують ймовірність виникнення патології розвитку дитини.

Гіперактивний дитина (лікування)
На практиці батьків дуже сильно хвилює питання, гіперактивна дитина, що робити? Звичайно, дуже важко знайти певну тактику виховання для малюка, тому як всі діти індивідуальні, і ступінь розвитку гіперактивності у кожного може проявлятися по-різному.

Рекомендації батькам:

1. Правильний розподіл поставлених завдань

У таких дітей абстрактне і логічне мислення розвинені трохи гірше, тому їм потрібно ставити тільки чітко позначену задачу. Пропозиції та прохання повинні бути якомога короткими, без зайвої смислового навантаження (уникайте довгих речень).

2. Послідовні вказівки

Надмірно активним дітям не бажано давати кілька завдань підряд, наприклад «принеси іграшки, помий руки, йди снідати». Сприймати одночасно поставлені завдання дитині буде дуже важко, і швидше за все, він не виконає жодної вашого прохання, відвернувшись на що-небудь інше. Малюкові рекомендується давати вказівки в логічній послідовності.

гіперактивні діти 2

3. Визначайте тимчасові рамки гіперактивному дитині

Таким діткам дуже важко визначати часові рамки, тому намагайтеся за цим стежити. Перед тим як забирати малюка з вулиці, вкласти спати, або погодувати, потрібно попередити його за 10-15 хвилин до цього дії.

4. Навчіться правильно говорити слово «ні»

Ось це правило візьміть на замітку. Не рекомендується дитині щось забороняти і говорити слово «ні». Все це потрібно зробити дуже делікатно, використовуючи пестливу форму звернення. Наприклад, якщо ви хочете сказати «не бігати по траві», тоді краще використовувати наступну фразу «йди на доріжку». І, звичайно у всіх ситуаціях завжди дотримуйтеся спокій.

5. Гіперактивний дитина, що робити (як заспокоїти)

Якщо ваш малюк занадто активно себе веде і не може заспокоїтися, тоді змініть обстановку, запропонуйте попити водички, і поговорити на абстрактні теми.

6. Уникайте скупчення людей

Саме велика кількість людей може надавати на дитину надмірно збудливий вплив.

7. Не пригнічуйте рухову активність дитини

У вашій ситуації потрібно навпаки направляти надмірну активність малюка в потрібне русло. Приміром, проводьте більше часу на свіжому повітрі, гуляйте, займайтеся спортивними вправами, грайте.

8. Не забуваємо заохочувати сильні сторони малюка

Будь-які захоплення, знання та вміння піднімуть його самооцінку, і він буде завжди прагнути до більшого.

Гіперактивній дитині (лікування) потрібно набагато більше уваги, ніж звичайним дітям. Тому батьки повинні надати максимальну турботу і тепло, щоб малюк відчував себе коханим і потрібним в сім'ї.

Комментариев нет:

Отправить комментарий