пятница, 19 июня 2015 г.

Діти в першому класі або як дитина звикає до школи

Діти в першому класі

Наближається 1 вересня. Багато дітей вперше підуть до школи. Це дуже важкий і відповідальний момент в житті дитини. Перший навчальний рік у школі - переломний період, коли змінюється звичний уклад життя, змінюється місце дитини в системі суспільних відносин, з'являються нові обов'язки, збільшується навантаження на дитячу психіку. Те безтурботне дошкільний час, коли можна було з ранку до вечора тільки грати, змінюється щоденною роботою - навчальними заняттями, які вимагають від першокласника напруженої розумової праці, активізації уваги, посидючості і правильної робочої пози протягом всього уроку.

Дитина, вперше прийшовши в школу, зустрічає новий дитячий колектив, знайомиться з новими дорослими людьми. Йому потрібно встановити контакти з однокласниками та вчителями,
навчитися виконувати нові обов'язки, нові вимоги дисципліни. Не всі діти однаково легко справляються з цим. Як зазначають психологи, багатьом першокласникам, особливо шестирічкам, важко дається соціальна адаптація, бо в дитині не сформувалася ще особистість, здатна прийняти строгий шкільний режим і шкільні обов'язки. Рік, який відокремлює шестирічну дитину від семирічної, дуже важливий з точки зору психічного розвитку. Ті соціальні норми і вимоги, до яких готовий дитина семи років, дуже часто дитина шести років просто не в змозі прийняти.

У цей період як ніколи гостро постає питання, як допомогти дитині без шкоди для його здоров'я навчитися виконувати нові правила і вимоги педагога, як плавно перейти від ігрової діяльності, яка була основною у дошкільника, до нової складної навчальної. Як показує практика, найважче адаптуються до нових умов гіперактивні діти. Їм надзвичайно складно сидіти за партою і концентрувати свою увагу на навчальному процесі. Такі діти можуть підхоплюватися Діти в початковій школево час уроку, голосно говорити, вставати і ходити по класу. Часто гіперактивні діти не відчувають дистанцію між собою і вчителем. Є й інша категорія дітей, які не шумлять, не викрикують з місця, нікому не заважають, але їм також важко висидіти весь урок. Через 15 хвилин у них зникає інтерес до заняття, вони дивляться у вікно, відволікаються на щось стороннє. У таких дітей швидко наступає стомлення, нервова система легко виснажується. В ідеалі вчитель повинен запропонувати такій дитині індивідуальний графік занять. Але часто буває, що вчитель в силу своєї зайнятості і поспіху на уроці не помічає «відстаючих». У таких випадках виправдане втручання батьків, які краще знають своє чадо, і в приватній бесіді можуть підказати вихід зі сформованої ситуації.

Деякі першокласники, йдучи з дому до школи, беруть з собою іграшки. Не варто забороняти цього робити. Батькам треба тільки пояснити, що грати можна лише на перервах. Діти не випадково беруть із собою іграшки. Поруч з улюбленою лялькою або машинкою дитина відчуває себе захищеним. Іграшка - це частинка коханого і безпечного будинку. Особливо важливе почуття захищеності для боязких і сором'язливих дітей. Їм важко зблизитися з однокласниками, включитися в спільні ігри. Пізніше вони, звичайно, увіллються в колектив і будуть почувати себе комфортно серед однокласників, а поки, на перших порах, нехай буде поруч з ними улюблена іграшка.

Діти в початковій школе

Первие тижні навчання, а іноді і місяці, організму дитини важко звикнути до нових вимог і ритму життя. Тому у першокласників можуть з'являтися скарги на втому, загальне нездужання, виникати плаксивість, дратівливість. Нерідко порушується сон, знижується апетит. У дітей в початкових класах можуть виникнути труднощі психологічного характеру: страх перед учителем, негативне ставлення до навчання, недооцінка своїх здібностей і можливостей. Цей період адаптації дитини до школи називають іноді «шкільним стресом». Крім того, що дитина в 7 років йде в школу і відчуває величезний стрес, пов'язаний з адаптацією до нових умов, в цьому ж віці відзначається черговий вікової криза. Як відомо, поки дитина росте, він проходить через три найбільш важливих кризових зміни: перший відзначається у віці 3-4 років, другий 7-8 років і третій в підлітковий період 13-16 років. У цей час відзначаються суттєві зміни в організмі дитини: швидке зростання, зміни в роботі нервової, серцево-судинної, дихальної та інших систем. У період вікової кризи у дитини можуть відзначатися перепади настрою, дратівливість, вразливість, підвищена стомлюваність, відбуваються зміни в характері. Батькам потрібно більш уважно ставитися до дітей в цей переломний для них момент. Важливо помічати всі зміни в дитячому поведінці, намагатися зрозуміти, чим вони обумовлені, допомогти направити дитини в потрібне русло.

Комментариев нет:

Отправить комментарий