вторник, 3 ноября 2015 г.

15 КОРИСНИХ РЕЧЕЙ, ЯКИМ МИ МОЖЕМО НАВЧИТИ НАШИХ ДІТЕЙ🌺


Прямо зараз на наших очах звички набувають наші діти. У зародженні якихось із них ми не будемо брати участь, їх продиктує природа і середу, навколишнє дитини. Але є речі, яким ми можемо навчити дітей в ранньому віці, щоб ці корисні навички в майбутньому допомагали їм взаємодіяти з іншими людьми і полегшували життя.

1) Бути ввічливим. Ще ніколи вживання слів «спасибі», «будь ласка», і вміння побажати доброго вечора не приносило шкоди. Навпаки, хороші манери і доброзичливе поведінку спрощують стосунки між незнайомими людьми, прикрашають будь-яку розмову, відкривають не піддаються на перший погляд двері.

2) Вміти говорити «ні». Незнайомцеві по дорозі зі школи, який пропонує пройти разом з ним у невідомому напрямку. Однокласника, що постійно позичає речі і не віддає їх без нагадування. Однолітків, пропонуються випити коктейль на шкільній дискотеці. Дитина повинна розуміти, що ввічливість - прекрасна якість, але їм потрібно вміти жертвувати в цілях власної безпеки, самоповаги і поваги до свого особистого часу.

3) Дотримуватися гігієни. Якщо з юних років привчити дитину дбати про чистоту свого тіла: мити руки після вулиці, чистити зуби два рази в день, регулярно стригти нігті, приймати душ і користуватися засобами гігієни, в майбутньому ця звичка послужить хорошу службу. Усі люблять мати справу з охайними людьми.



4) Чи не запізнюватися. Непунктуальність - один з найбільших подразників. Вона може підводити і учня в школі, і офісного працівника, тому з повільними дітьми варто з раннього віку взяти за правило виходити з дому на десять хвилин раніше, готувати одяг і підручники з вечора, щоб уникнути ранкової метушні, а також самим батькам показувати приклад приходу до призначеного часу на дні народження, дружні зустрічі або до лікаря.

5) Дотримуватися правил безпеки. Життєво важливі правила необхідно виробити до автоматизму, поки діти ще маленькі і, якщо потрібно, повторювати їх сотні разів, поки не вкарбуємо в пам'яті: не перебігати дорогу на червоне світло, не грати на проїжджій частині, користуватися електроприладами згідно інструкції, акуратно поводитися з вогнем .

6) Уміти слухати. Це одне з найважливіших умінь, яке стане в нагоді і в школі (сприймати інформацію), і в роботі (проходити співбесіди, вести переговори), і в міжособистісних відносинах. Тому батькам важливо самим уважно слухати дітей. А також вчити їх чекати черги, щоб висловитися, не перебивати інших і бути уважними.

7) Зосереджуватися. Сучасні діти і дорослі втрачають здатність бути посидючим, концентруватися на одному завданню і доходити до суті. Ми можемо навчити дітей відсікати зайве, не відволікатися на дрібниці, зосереджуватися на одній справі, а по його завершенні прийматися за інше.

8) Класти речі на місце. Привчаючи дитину прибирати за собою іграшки і вішати на місце одяг, в якому він прийшов зі школи, можна зменшити кількість розкиданих речей зараз і в майбутньому.

9) Вибачатися. Важливо не ставитися до помилок як до чогось ганебному, що не виробляти у дитини почуття сорому за будь-яку помилку. Але ввести в лексикон просте слово «вибачте», коли настав комусь на ногу, ненавмисно штовхнув або образив, необхідно. Це слово дитина повинна чути і від батьків. Здатність попросити вибачення у того, кому зробив боляче або образив, допоможе не тільки налагодити відносини, але й зняти важкий тягар з душі, коли відчуваєш свою неправоту.


10) Читати. Читаючому людині ніколи не буде нудно, література допоможе і з обрієм, та з грамотністю. Тому, чим раніше в руках дитини з'являться книги, тим цікавіше і багатше буде його життя.

11) Харчуватися правильно. Діти переймають харчові звички від батьків, тому якщо хочеться, щоб малюки їли здорову їжу, починати варто з себе і з того, що ми ставимо на стіл. Вибагливі діти і з правильного продуктового набору складуть список винятків, але все-таки, якщо в батьківському раціоні присутні тільки напівфабрикати і солодощі, складно уявити, щоб дитині захотілося з'їсти овочевий салат або шматок риби.

12) Знайомитися. Починаючи з дитячого садка можна вчити дитину підходити до інших дітей і питати, чи можна пограти разом. У перший час батько може брати на себе функцію лідера і сам цікавитися у дитини, що грає поруч на майданчику, як його звуть, щоб діти чули і запам'ятовували, як заводити нові знайомства і дружбу.

13) Поважати особистий простір. Деяким тактильним дітям нічого не варто познайомитися з людиною і через п'ять хвилин сидіти на його колінах. Але зовсім не багато людей готові радісно прийняти настільки довірче до себе ставлення. Тому і відкритих, тактильних дітей потрібно м'яко вчити поняттю особистого простору, підказувати, як близько можна підходити під час розмови з незнайомою людиною, кого можна сміливо обіймати і чіпати, а кого це може спочатку налякати.

14) Висловлювати свої почуття. У стресових ситуаціях і батькам, і дітям важливо позначати, що з ними відбувається. І коли трапляються сварки, потрібно обов'язково розповідати про свої почуття і вчити дітей говорити, що їм боляче, образливо, неприємно або страшно. Уміння виражати почуття допоможе не закриватися і не тримати переживання всередині.

15) Задавати питання. У віці чомучок необхідно заохочувати дитячі питання і обов'язково задовольняти допитливість. Тоді надалі діти не побояться ставити запитання вчителю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий