воскресенье, 21 февраля 2016 г.

ЯК ДІЯТИ, ЯКЩО ДІТИ НЕ МОЖУТЬ ПОДІЛИТИ ІГРАШКИ



Коли в родині кілька дітей, неминуче виникають суперечки навколо іграшок. Перші зіткнення починаються вже тоді, коли малюк починає повзати. Що робити? Є кілька простих правил, які допоможуть створити атмосферу миру та спокою у вашому домі.

ПРАВИЛО №1: Є ІГРАШКИ ОСОБИСТІ, А Є ІГРАШКИ ЗАГАЛЬНІ

При народженні другої дитини труднощі полягають в тому, що всі іграшки сприймаються старшим дитиною, як особисті. Не варто створювати поруч другу купу тільки для малюка, пора будувати спільний простір.

Особисті іграшки дитини - це як особисті речі дорослого. Ви дасте своїй сестрі автомобіль або ноутбук тільки тому, що вона молодша або дуже голосно вимагає? А якщо у вас вирвуть з рук новенький iPhone і скажуть, що повернуть в цілості й схоронності, тільки пограють трошки, вам це сподобається?



Потрібно з повагою ставитися до кожного члена сім'ї, навіть найменшому. Виділіть дитині ящик для його особистих іграшок, нехай складе в нього все найдорожче. Поясніть, що це його речі і він сам має право ними розпоряджатися: давати чи не давати іншим, змінюватися чи ні.

Що робити з іншими особистими речами? Можна прибрати в непрозорі ящики і поставити вище. Можна відкласти разом з іншими «відпочиваючими» іграшками в комору або інше місце зберігання.

Отже, в результаті є особистий ящик малюка, а всі інші іграшки нехай за замовчуванням сприймаються дітьми як загальні.

ПРАВИЛО №2: НАВЧІТЬ ДІТЕЙ ДІЛИТИСЯ І ЗМІНЮВАТИСЯ

Не варто надмірно наполягати, погрожувати, умовляти. Будьте спокійні і впевнені. Проговорите правила спілкування в дитячій. Усвідомте їх для себе.

Наприклад, у нас хто перший взяв, той і грає. Інший чекає або бере щось ще. Можна змінюватися, можна домовлятися. Битися, виривати з рук, віднімати - заборонено.

«Як же діти зможуть постояти за себе в дитячому саду або на вулиці?» - Запитаєте ви. Я впевнена в тому, що дитячий сад і вулиця - це інша зона спілкування. У сім'ї є рідні, всі поважають один одного, допомагають і дбають, живуть всі разом і люблять один одного. Чи не станете ж ви лаятися з чоловіком і батьками вдома, щоб зуміти на роботі перед колегами постояти за себе! Відточувати навички конкурентної боротьби на близьких зовсім не обов'язково. Краще будувати міцний тил.

Діти швидко засвоюють правила спілкування, якщо вони не придумані дорослими для дітей, а є частиною життя дорослих і приймаються усіма.

Дитина з більшою охотою ділиться своїми іграшками, якщо знають, що їх не заберуть. Хочете взяти його особисті і віддати іншому дитині - запитаєте дозволу! Чи гарантуєте повернути - поверніть.

Однак не варто у дитини дозволу давати молодшому члену сім'ї будь-які речі, тим більше якщо вони належать вам (мамина гуртка, татова ручка, каструля). У цьому випадку в дитині ще більше зміцнюється віра в те, що все навколо належить йому.

ПРАВИЛО №3: ПРОПОНУЙТЕ НЕ ОДНАКОВІ, А РІВНОЗНАЧНІ ІГРАШКИ

Часто батьки, намагаючись уникнути дитячих сварок, купують діти однакові іграшки. На жаль, це не завжди працює. Діти часто хоча мати такі ж речі, як у інших, це закладено в кожному на підсвідомому рівні.

Шукайте для них рівнозначне замість однакового. Кожна дитина унікальний. Навряд чи можливо (та й чи потрібно), щоб у дитини все було таке ж, як у брата чи сестри. Прагнення мати все однакове породжує боротьбу, діти починають вважати і порівнювати: а скільки у нього, а таке ж? Тут дві смужки, а тут одна, ця річ ціла, а тут надірвано.

ІСТОРІЯ З ЖИТТЯ

Доньці дуже подобався синій колір. Вона носила синє плаття, малювала синіх пташок, їла з синьою тарілки. Чи варто говорити, що незабаром за столом розгорнулася справжня битва: всі діти хотіли їсти тільки з синіх тарілок! Не біда, подумала я, і купила в IKEA набір синіх тарілок. Проблема вирішена? Ні, через три дні дочка заявила, що її улюблений колір - жовтий, і боротьба розгорнулася навколо жовтого комплекту посуду. До того ж діти вибирали найкраще місце за столом і бігли щодуху, щоб зайняти його. Вихід виявився простий: ми домовилися, що за обідом діти вибирають, хто чим користується: найкращим місцем, жовтої тарілкою або жовтим склянкою. І протягом дня вони змінюються. В результаті всі задоволені!

Автор: Наталя Потеха, мама чотирьох дітей (з книги «5 навичок успішних мам»)

Комментариев нет:

Отправить комментарий